Turizm ve Seyahat Hizmetleri

• Programın Amacı ve Hedefi

Turizm sektörü ülkemizde ve dünyada milyonlarca kişinin istihdam edildiği büyük bir alan olma özelliğine sahiptir. Seyahat işletmeleri bu sektörde önemli bir yere sahiptir. Turizm faaliyetlerine katılmak isteyen kişilere seyahat etme olanağı oluşturan ve onların konaklama ihtiyaçlarını gidermek için gerektiği yerde ve zamanda konaklama tesisleriyle bağlantılar kuran seyahat işletmeleri, oluşturdukları paket turlar vasıtasıyla da turistler için tatil paketleri hazırlamaktadır. Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir paya sahip olan turizm sektörünün gelişebilmesi için böyle programların varlığına ihtiyaç vardır.

Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programının hedefi: Uluslararası standartlarda yerli ve yabancı seyahat işletmelerinin biletlerini düzenleyebilen, yolcu için uygun parkuru belirleyebilen ve ücretlendirme yapabilen, insan ilişkilerinde başarılı, İngilizce bilgisini aktif olarak kullanabilen elemanlar yetiştirmektir. Bu doğrultuda Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programının temel amacı: mesleki donanımını teorik ve uygulamalı eğitimle geliştirecek öğrencilerimizi turizm aktivitelerinin belirleyici bir faktörü olan seyahat işletmelerine kalifiye personel ihtiyacını karşılamak amacıyla nitelikli ara insan gücü kazandırmaktır.

• Eğitim

Turizm ve Seyahat Hizmetleri alanına yönelik kritik öneme sahip güncel ve en çok kullanılan biletleme otomasyon programları ve rezervasyon sistemlerinin eğitimi verilmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz mesleğe yönelik teorik eğitim almanın yanı sıra uygulamaya yönelik olarak ülkemizin farklı destinasyonlarında ve seyahat işletmelerinde stajlarını yapabilmektedirler. Program koordinatörünün yönlendirdiği iş yerlerinde eğitim uygulama stajları 30 iş günü olarak yapılmaktadır.

İsteğe bağlı hazırlık sınıfında gerekli düzeyde İngilizce dil eğitimi verilmektedir. Öğrencilerimiz 1. ve 2. sınıflarda Mesleki İngilizce dil eğitimi de almaktadırlar. Böylece programdan mezun olan öğrenciler sektöre yabancı dil öğrenmenin avantajı ile girmektedirler. Ayrıca öğrencilerimize alanlarıyla alakalı olarak farklı yabancı dil eğitimi de verilmektedir.

• Kayıt ve Kabul Koşulları

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Programlarına; Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda YGS-5 puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

• Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerin Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Turizm Meslek Yüksekokulundan mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (120 AKTS) başarıyla tamamlamaları ve ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış, 30 iş günü staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.

• Mezun Öğrencilerin İstihdam Profilleri

Mezun olan öğrenciler Seyahat Acentalarında ve Tur Operatörlerinde veya bir otel işletmesinde çalışabilir. Ayrıca mezun durumda olan öğrenciler DGS sınavıyla alanıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Dr. Öğr. Üyesi Necibe ŞEN

Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölüm Başkanı